середу, 5 травня 2021 р.

Що необхідно врахувати при виборі професії

 Дізнайся, які фактори треба зважити при виборі професії та які чинники зазвичай ускладнюють цей вибір.

1. ІНТЕРЕСИ

Спробуйте дати відповідь на питання: що вам подобається робити, чим ви цікавитеся? Тобто, пропонуємо дослідити ваші інтереси. Визначення інтересів надасть можливість спрямувати ваші пошуки у потрібне професійне русло. Як це зробити? Як визначити загальні риси ваших різноманітних інтересів?

Ви маєте знати, що будь-який інтерес пов’язаний з бажанням дізнатися про певну сферу діяльності. Завдяки інтересу виконання роботи стає приємним зайняттям протягом великого відрізку часу. Згадайте, а якщо складно згадане втримати в голові, напишіть на аркуші паперу все те, що ви вмієте робити, що у вас гарно виходить, що про вас кажуть друзі, родичі, знайомі. Пишіть все, що спадає на думку.

 ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ КОЛА ВАШИХ ІНТЕРЕСІВ, ПОДУМАЙТЕ НАД ТАКИМИ ПИТАННЯМИ:

·         Що вам подобається робити тривалий час?

·         Як ви проводите своє дозвілля?

·         Що приносить вам задоволення?

·         Куди (на що) ви більше спрямовуєте свій час, свою енергію, свій талант?

·         Що ви робите завзято, охоче за власною ініціативою (як у школі, так і в позаурочний час)?

·         Які ви маєте хобі?

·         Чи хотіли б ви, щоб ваше хобі стало частиною вашої майбутньої професійної діяльності?

 

2. НАВИЧКИ ТА ВМІННЯ

Ознайомся з описом вимог до професій, що тебе цікавлять. Проаналізуй необхідні вміння та навички. Робочі навички можна поділити на три групи:

·         Основні (базові): вміння читати, писати, рахувати.

·         Професійні (технічні): навички та компетенції, пов’язані з технікою виконання; вони притаманні певній категорії професій і здобуваються під час подальшої освіти після закінчення середньої школи (наприклад, навички управління певним обладнанням, уміння використовувати певні технології, навички з надання психологічної, соціальної, фізичної або професійної допомоги тощо).

·         Надпрофесійні навички: навички ефективної взаємодії з іншими людьми у професійній обстановці. Наприклад, гнучкість, робоча етика, вміння знаходити підхід до людей, переконувати, зберігати позитивне ставлення, вирішувати проблеми, працювати під тиском, встановлювати взаємовідносини, працювати в команді, слухати й розуміти співрозмовника, проводити переговори, презентації, вести дискусії тощо.

Базові навички розвиваються змалку та є основою успішного оволодіння іншими різновидами навичок.

Технічними навичками оволодівають у процесі отримання професійно-технічної чи вищої освіти, при проходженні спеціалізованих курсів, виробничої практики, стажування тощо.

Надпрофесійні навички, хоч і можуть бути певною мірою зумовлені особистісними характеристиками, можна і треба розвивати так само, як і технічні навички. Радимо починати працювати над твоїми надпрофесійними навичками уже в школі, адже вони тобі знадобляться незалежно від того, яку професію ти обереш у майбутньому.

Як це зробити? Бери активну участь у різноманітних позаурочних заходах: олімпіадах із різних предметів, конференціях, семінарах, фестивалях, спортивних секціях. У деяких школах існують органи учнівського самоврядування, де є президент, парламент, активи класів. Якщо ти активний учасник цих заходів і маєш підтвердження тому у вигляді дипломів, нагород, грамот, подяк, відгуків, то це характеризує тебе як цілеспрямовану, завзяту людину, яка може досягти успіху та визначних результатів і в майбутній професійній діяльності.

 

3. ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК

Різні професії передбачають найрізноманітніші можливості професійно зростати, розвиватись, накопичувати професіоналізм. Зараз є сенс поміркувати над тим, в якому напрямку тобі було б цікаво розвивати власну кар’єру.

Наприклад, розгляньмо професію програміста: ти опановуєш усе більшу кількість мов програмування та професійного інструментарію, ти знаєш велику кількість важливих нюансів, ти можеш виконувати завдання швидше, ефективніше та нешаблонно, при тому, що замовник завжди отримує задовільні для нього результати, – це так звана горизонтальна кар’єра.

Або ти можеш почати брати на себе більше відповідальності в межах власного напрямку і забезпечити свій розвиток як спеціаліста-керівника. Знову повернімося до професії програміста: ти спочатку працюєш як розробник-професіонал; потім завдяки спроможності уявляти робочий процес у широкому діапазоні координуєш роботу групи програмістів, а згодом займаєш посаду IT-директора компанії і плануєш стратегію розвитку цього напряму для всієї організації на найвищому рівні – це приклад так званої вертикальної кар’єри.

Можливість і напрямок професійного розвитку має безпосереднє відношення до перспективності професії і є важливим моментом у прийнятті рішення щодо її опанування.

 

4. ЦІННОСТІ

ЩО ТАКЕ ЦІННОСТІ?

При виборі професії не треба нехтувати ще й такими важливими речами, як цінності. Цінності – це те, що є для вас важливим, на що ви орієнтуєтеся, коли приймаєте певні рішення, заради чого ви дієте, витрачаєте свої сили, заради чого живете. Це ваші переконання.
Ви замислювалися над тим, що є найбільш важливим для вас у майбутній професії? Заради чого ви будете здійснювати свою роботу? Це буде лише матеріальна винагорода? Чи, можливо, повна незалежність, вільне висловлювання думок для вас є найважливішим? Чи, можливо, ви хотіли б завдяки вашій майбутній професії стати популярним?

СПРОБУЙТЕ ВИЗНАЧИТИ ТРИ НАЙБІЛЬШ ВАЖЛИВІ ЦІННОСТІ ДЛЯ ВАС

·         Свобода, відкритість і демократія в суспільстві полягає у ставленні до духовного стану суспільства; вказується на необхідність соціальної справедливості; виражаються вимоги до влади всіх рівнів.

·         Безпека і захищеність стосується стурбованості непередбачуваними подіями в суспільстві і страхів за своє життя та життя своїх близьких.

·         Служіння людям стосується таких життєвих і професійних цілей, як допомога людям.

·         Влада і вплив прагнення виявляти владу над іншими, чинити на них вплив.

·         Популярність прагнення звертати на себе увагу, бути відомим багатьом людям.

·         Автономність, незалежність потреба робити те, що сама людина вважає важливим, не залежати від думки оточуючих, самому визначати хід свого життя.

·         Матеріальний успіх прагнення до матеріального благополуччя, до того, щоб мати гарантований заробіток, гарні умови для проживання.

·         Особистісне зростання стосується вимог до себе, прагнення до розвитку себе як особистості і професіонала.

·         Здоров’я прагнення мати гарне здоров’я, якомога менше хворіти, вести здоровий спосіб життя, займатися спортом.

·         Прихильність і любов потреба мати близьких людей, висловлювати стурбованість з приводу відносин із значущими людьми.

·         Привабливість прагнення мати привабливу зовнішність, слідувати моді, бути задоволеним своїм зовнішнім виглядом.

·         Міжособистісні контакти і спілкування потреба відчувати себе частиною будь-якої групи, мати своє коло спілкування, позбавитися страхів, пов’язаних з самотністю і нерозумінням.

·         Багате духовно-релігійне життя стосується віри в Бога, прагнення жити у відповідності з релігійними переконаннями

Наприклад, якщо найвищою цінністю для вас є служіння людям, то професія адвоката, юриста, педагога, соціального працівника, лікаря може стати правильним рішенням при виборі професійного майбутнього.

Цінуєте автономність, незалежність – ви будете некомфортно почувати себе при здійсненні професійної діяльності, яка постійно контролюється керівництвом, яка пов’язана з підпорядкуванням, з чітким графіком роботи.

Якщо безпека і захищеність для вас на першому місті, то вам не підійдуть професії, пов’язані з ризиком: пожежник, водолаз, рятівник, слідчий.

Якщо найбільшою цінністю для вас є здоров’я, то професії, пов’язані з роботою на шкідливих підприємствах вам просто протипоказані. А професія дієтолога, тренера з фітнесу вам би підійшла.

 

5. БАЖАНА ЗАРОБІТНА ПЛАТА

Заробітна плата при виборі професії не може відігравати вирішальну роль, оскільки зазвичай оплачується не професія, а посада, яку людина обіймає. Висока заробітна плата здебільшого відображає ступінь відповідальності й/або ризику. Наприклад, професія пожежника, рятувальника пов’язана з високим ступенем ризику для життя. Професії, пов’язані з управлінням або керуванням групою людей або групами людей (де керівник несе відповідальність за розвиток, прибуток і процвітання компанії, а також за збереження робочих місць), можуть принести компанії як суттєвий прибуток, так і великі збитки. Яким буде результат – багато в чому залежить від умілого керування директора.

Розглядаючи фактор заробітної плати, необхідно звертати увагу на можливість кар’єрного зростання. Для певних різновидів робіт стартова заробітна плата може бути досить високою, але з часом вона не буде підвищуватися; для інших різновидів – вона підвищуватиметься з роками і через деякий час стане набагато вищою за ту, яка була на початку.

 

6. МІСЦЕ РОБОТИ ТА РОБОЧЕ СЕРЕДОВИЩЕ

Обираючи професію, важливо уявляти, де і як саме ти будеш працювати, яким буде твоє повсякденне оточення, ритм та специфіка роботи.

Якщо ти надаєш перевагу сталим відносинам, стабільному набору обов’язків та постійному колу спілкування, можливо, для тебе найбільш прийнятною буде офісна праця. Якщо для тебе важливішою є активність та мобільність, ти не хочеш день у день сидіти на тому самому місці, можливо, є сенс розглянути тобі роботу торгового представника, експедитора, журналіста, що надасть можливість самостійно працювати без прив’язування до певного місця та планувати свій робочий графік. Якщо тебе не привертає спілкування з людьми, ти можеш обрати суто технічну спеціальність і мати справу з технікою та пов’язаними з нею проблемами, працюючи системним адміністратором, інженером, або займатися обробленням даних, працюючи IT-спеціалістом.

 

7. ТЕНДЕНЦІЇ В СФЕРІ ЗАЙНЯТОСТІ

Обираючи професію, обов’язково варто взяти до уваги, чи існує та існуватиме на неї попит на ринку праці. Як дізнатись, яка професія актуальна?

Цю інформацію можна знайти, відвідавши будь-який спеціалізований сайт або переглянувши журнал, газету з пропозиціями роботи і проаналізувавши, у працівниках якої професійної сфери є потреба.

Можна звернутися до найближчого центру зайнятості, в якому представлена інформація про те, представники яких професій зараз потрібні. Також у центрі зайнятості ти можеш ознайомитися з так званим «Барометром професій», що вміщує: перелік професій, за якими зовсім неможливо знайти роботу в твоєму регіоні; перелік професій, які є на підприємствах твого регіону, але в незначних кількостях; перелік професій, за якими існує можливість працевлаштуватися у твоєму регіоні; перелік професій, які актуальні у твоєму регіоні.

У зв’язку з визначенням актуальності тієї чи іншої професії ти можеш запитати: “А чи не вийде така ситуація: я буду опановувати професію у навчальному закладі декілька років, а поки буду вчитися, моя професія стане неактуальною?” Справа в тому, що не існує достовірних методів і методик розрахунку прогнозу, що визначає, який буде попит на професії через певний проміжок часу. Жоден вищий навчальний заклад не може на 100% гарантувати тобі працевлаштування після його закінчення. Але тенденції суспільного розвитку дають змогу припустити, що у майбутньому не зникне попит на професії, які:

·         не можуть бути виконані комп’ютером, навіть при надстрімкому розвитку технологій;

·         передбачають високий рівень освіти, компетенцій та досвіду;

·         не можуть виконуватись дистанційно та передбачають прямий контакт із іншими;

·         потребують високого рівня креативності, критичного мислення та аналізу;

·         завжди будуть затребувані в суспільстві.

До таких професій можна віднести, наприклад, професію лікаря, викладача, соціального працівника, пожежника, інженера.

Незалежно від того, яку професію ти обереш, будь готовим брати активну участь в управлінні своїм професійним життям, постійно опановувати нові навички та адаптуватись до постійних змін та нових викликів.

 8. ЧИННИКИ, ЩО УСКЛАДНЮЮТЬ ВИБІР ПРОФЕСІЇ

1.      ВІДСУТНІСТЬ ВСЕБІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО РІЗНІ ПРОФЕСІЇ

Що робити за недостатності інформації про професії?

·         Отримай практичний досвід. Кращого способу, ніж практика, не існує. Якщо ти відчуваєш інтерес до якогось різновиду діяльності, спробуй попрацювати деякий час в організації, в компанії, на виробництві. І не обов’язково за тією спеціальністю, яка тобі подобається. Головне, що ти відчуєш на собі життя того професійного середовища. Наприклад, якщо хочеш стати журналістом, попрацюй у редакції на канікулах кур’єром. Влаштуватися на роботу важко, але вияви наполегливість і винахідливість: звернись по допомогу до батьків, друзів батьків, вчителів. Відтак у тебе з’явиться перший досвід із працевлаштування, що у професійному житті дуже важливо.

Цікаво знати: за дослідженнями, вже після першої виробничої практики багато студентів, побачивши реальні умови роботи і конкретно те, що доводиться робити спеціалісту, змінюють своє ставлення до професії. Частина ж, навпаки, переконується, що вони роблять правильний вибір.

·         Поспілкуйся зі спеціалістами з напрямку, який тебе цікавить. Розпитай про всі плюси і мінуси їхньої роботи. Знай, що хорошим спеціалістам подобається говорити про свою роботу, тому сміливо став запитання. Але пам’ятай, що люди, які розповідають про свою спеціальність, можуть мати іншу систему цінностей, ніж твоя, і те, що вони вважають хорошим і цікавим, для тебе може виявитися іншим. Варто також знати, що деякі люди приділяють більшу увагу другорядним властивостям професійного життя, а не першочерговим, тобі ж потрібно для вибору професії виділити головне. Спробуй розпитувати, адже, крім інформації, ти ще набудеш майстерності у спілкуванні, а це важливо для побудови твоєї кар’єри.

·         Звернись до центру зайнятості. Ти зможеш проконсультуватись із спеціалістом, відвідати заходи з профорієнтації або навіть взяти участь у різних профорієнтаційних проектах.

2. ОРІЄНТАЦІЯ НА ПРЕСТИЖНУ ПРОФЕСІЮ

Престиж – поняття дуже відносне, до того ж постійно змінюється. Якщо подивитись на престиж із позицій психології успіху, то варто знати, що для успішності в житті необхідно визначити свої головні реальні потреби. Бажання мати багато грошей, популярність, статус відповідають потребам у безпеці і визнанні. Потреба у самореалізації належить до вищих потреб. Безумовно, для її задоволення потрібні гроші, але внутрішня спрямованість особистості при цьому орієнтована не на заробіток грошей, а на актуалізацію своїх здібностей із усе більшим втіленням їх у життя і все більшим служінням людству.

3. НЕМОЖЛИВІСТЬ ПОРАДИТИСЯ З БАТЬКАМИ

Іноді позиція батьків щодо дитини незважена: вони або занадто опікують дитину і тоді вирішують замість неї, яку професію їй обрати, або займають ліберальну позицію: “Вибір професії за тобою, оплата навчання за нами. Ось виділяю тобі гроші на навчання, а ти обирай, що хочеш”. Часом спостерігається такий варіант: батьки нав’язують дитині свою волю, власні уподобання, намагаються через дитину здійснити свої нереалізовані мрії. Або занадто заклопотані – у них ніколи немає ні сили, ні часу на якісне спілкування з дитиною.

У будь-якому випадку все ж спробуй відверто поспілкуватися з батьками.

·         Дізнайся їхню думку щодо твоїх здібностей.

·         Розпитай їх про плюси і мінуси їхньої професії і професії, яку хочеш обрати ти.

·         Проаналізуй разом із ними можливість працевлаштування за обраною професією.

4. ПЕРЕКОНАННЯ, ЩО ПРОФЕСІЯ ОБИРАЄТЬСЯ ОДНА НА ВСЕ ЖИТТЯ

Яку б професію не обрала людина, із зростанням її кваліфікації відбувається зміна її занять. На початку професійної кар’єри цікавить одне, а коли станеш майстром у своїй справі – цікавить інше, кличуть незвідані обрії. А ще з’являються нові професії, технології, до того ж іноді потреба в існуючому фахові зникає. Будь готовим одразу, що доведеться опановувати суміжні професії або щось абсолютно нове.

5. ОТОТОЖНЕННЯ УЛЮБЛЕНОГО ПРЕДМЕТА В ШКОЛІ З ПРОФЕСІЄЮ

Наприклад, якщо учень любить математику, то хоче стати математиком, якщо літературу – журналістом. Тепер подумай: професій у світі існує багато тисяч, а предметів у школі – не більше 30. Часто в основі професії лежить декілька предметів, наприклад, політолог має бути сильним у таких предметах, як історія, географія, право, англійська мова.

6. ВПЛИВ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ

Масмедіа стихійно або маніпулятивно роблять деякі професії популярними. Наприклад, дивлячись фільм, ти підсвідомо переносиш привабливість героїв фільму на їхню професією. Реальність може бути іншою, ніж у кіно.

7. ВИБІР ПРОФЕСІЇ ПІД ВПЛИВОМ ГРУПИ, ТОВАРИШІВ

Часто підлітки обирають фах, орієнтуючись на думку товаришів, яких поважають. Або зневажливе ставлення до якоїсь професії в групі теж може вплинути на вибір. Нерідко після школи вступають вчитися на один і той самий факультет “за компанію”. Наприклад, якщо із трьох друзів двоє обирають однакову професію, то третій може просто приєднатися до них, поступаючись своїми інтересами.

У цьому випадку варто зрозуміти, що щаслива людина та, яка уміє бути собою. Пам’ятай: професію ти обираєш не для інших, а для себе, тому, обираючи фах, орієнтуйся тільки на власні здібності.

8. НАСЛІДУВАННЯ ПРОФЕСІЇ КУМИРА, СВОГО ІДЕАЛУ

Звичне для багатьох прагнення наслідувати свого кумира може зумовити і вибір власної професії. Оскільки людина сприймається цілісно, то ореол привабливості кумира охоплює і його професію. Іноді до помилки у виборі може призвести наслідування близького родича, якого поважаєш, особливо, якщо ти з ним схожий.

9. УСКЛАДНЕНІ СІМЕЙНІ ОБСТАВИНИ

Хронічна нестача грошей, бідність чи неблагополуччя в сім’ї, усвідомлення того, що грошей на навчання немає, можуть спонукати до вибору – іти туди, де навчають безплатно чи низький конкурс на бюджетні місця. Варто знати, що можливостей для студентів заробити із неповним робочим днем у наш час є багато, тому оплачувати своє навчання можна самостійно.

10. ВІДСУТНІСТЬ САМОРОЗУМІННЯ, НЕВМІННЯ АБО НЕБАЖАННЯ РОЗБИРАТИСЯ В СВОЇХ ОСОБЛИВОСТЯХ

Учитися розуміти себе потрібно постійно ще до моменту, коли час змушує здійснювати професійний вибір. Це основа самовиховання. Але якщо вибір фаху необхідно робити уже зараз, то, щоб розібратися в собі, ти можеш звернутися до професійного консультанта, батьків, вчителів. Аби переконатися, чи правильно ти обрав професійний напрям і чи відповідають твої особистісні риси вимогам до професії, пройди психологічні тести, але не варто навішувати на себе ярлики.

11. НЕАДЕКВАТНА САМООЦІНКА, НАДТО ЗАВИЩЕНА ЧИ ЗАНИЖЕНА

Якщо у тебе занижена самооцінка, то ти швидше за все не наважуєшся обрати той фах, який тобі дійсно до вподоби. Наперед будуючи собі сценарії невдачі, ти можеш відмовитися від свого покликання, тобто від тієї роботи, яка принесе тобі найбільше радості.

Якщо ж самооцінка завищена, то у тебе може бути високий рівень домагань, але от про труднощі, що можуть трапитися на шляху до мети, навряд чи подумаєш. Саме тому багато студентів першого курсу розчаровуються в обраній професії: вони і не уявляли, що навчання таке важке, а кропітку працю пов’язують у своїй уяві з професією.

Що робити в такому випадку? За низької самооцінки: спробуй, відкинь сумніви, знайди групу підтримки – хоч одну людину, яка б у тебе повірила, – і насмілься реалізувати свою мрію. Як писав відомий український поет Олег Ольжич, “Захочеш – і будеш. В людині, затям, лежить нерозгадана сила”. За завищеної самооцінки: більше радься із батьками, вчителями, яким довіряєш, і прислухайся. Можливо на щось варто звернути більше уваги і поставитися до цього серйозніше.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Раннє виявлення психічних розладів у дітей та підлітків

  Психічне здоров’я дітей та підлітків в закладах дошкільної та шкільної освіти викликає занепокоєння у педагогічних працівників. За даним...