понеділок, 18 травня 2020 р.

Попередження самогубств серед молоді. Короткі факти та поради


Якщо ви або хтось, кого ви знаєте, під загрозою самогубства, негайно зверніться за допомогою на Всеукраїнську гарячу лінію для запобігання самогубствам за номером 7333.

1. Самогубство серед молоді – це серйозна проблема. Самогубство є провідною причиною смертності серед молоді шкільного віку. За дослідженнями 2015 року приблизно 18% учнів старших класів серйозно думали про самогубство, а 9% - зробили одну чи кілька спроб.
2. Самогубство можна попередити. Молодь, яка замислюється над самогубством, зазвичай проявляє ознака, того що хоче скоїти у своїй поведінці або фразами, які вона висловлює. Найголовніше – ніколи не вважати ці знаки явищем, що проходить або обіцяти нікому не розповідати і зберігати таємницю, якщо дитина довірилась вам.
3. Фактори ризику самогубства. Певні характеристики, пов’язані з самогубством, включають:
  • Попередні спроби самогубств;
  • Самотність та відлюдність;
  • Несмертельні поранення (наприклад, різання);
  • Психічні захворювання, включаючи депресію, розлад поведінки та наркоманію;
  • Стрес/дисфункція пов’язані з сім’єю;
  • Самогубства в сім’ї;
  • Ризики та оточуючого середовища, включаючи наявність у будинку вогнепальної зброї;
  • Ситуаційні кризи (наприклад, наявність пістолету в домі, знущання та домагання, серйозні дисциплінарні дії, смерть коханої людини, фізичне або сексуальне насильство, розрив стосунків/дружби, насильство в сім’ї, самогубство однолітка).

4. Попереджувальні знаки про самогубство. Більшість дітей, що планують самогубство демонструють поведінку, що сигналізує про суїцидальні думки:
  • Суїцидальні загрози можуть бути прямими (наприклад, «я збираюся вбити себе») та непрямими (наприклад, «я б хотів заснути і більше ніколи не прокидатися»);
  • Записки про самогубство та плани (включаючи повідомлення в Інтернеті);
  • Створення остаточних домовленостей (наприклад, роздавання своїх цінних речей);
  • Одержимість смертю;
  • Зміни в поведінці, зовнішності, думках та/або почуттях.

5. Існують захисні фактори, які можуть зменшити вплив факторів ризику. Сюди можна віднести підтримку сім’єю та однолітками, зв’язок між школою та громадою, навички здорового вирішення проблем та легкий доступ до ефективних медичних послуг та психічного здоров’я.
6. Школа відіграє важливу роль у попередженні самогубств серед молоді. Діти проводять більшу частину дня в школі, де у доступності є дорослі, які з задоволенням їм допоможуть. Школи потребують персоналу, що навчений збереженню психічного здоров’я та чітких процедур для виявлення та роботи з учнями, яким загрожує суїцидальна поведінка.
7. Весь персонал школи повинен працювати над створенням середовища, де учні будуть відчувати себе у безпеці. Вчителі, психологи, соціальні педагоги відповідають за проведення оцінки рівня ризику самогубства, попереджають та інформують батьків, надають рекомендації та направлення до спеціальних установ, а також надають консультації та підтримку в школі.
8. Важлива взаємодія між школами та громадськими організаціями. Встановлення партнерських відносин з місцевими громадськими установами психічного здоров’я допомагає своєчасно підключати учнів до потрібних служб та допомагає плавно повертатись до школи.
9. Ніколи не ігноруйте та не зберігайте інформацію в таємниці. Однолітки не повинні погоджуватися зберігати суїцидальні думки одне одного в таємниці, а натомість повинні розповісти дорослому, наприклад батькові, вчителю чи шкільному психологу. Батьки повинні якомога швидше звернутись за допомогою до шкільних або до громадських ресурсів психічного здоров’я (психотерапевт, психіатр).
10. Отримайте негайну допомогу, якщо загроза самогубства здається серйозною. Телефонуйте на Всеукраїнську гарячу лінію для запобігання самогубствам за номером 7333


Немає коментарів:

Дописати коментар

Раннє виявлення психічних розладів у дітей та підлітків

  Психічне здоров’я дітей та підлітків в закладах дошкільної та шкільної освіти викликає занепокоєння у педагогічних працівників. За даним...