пʼятниця, 8 травня 2020 р.

5 підліткових залежностей, які часто недооцінюються. Зверніть увагу поки не стало пізно.


Всі підлітки проходять різні фази. Іноді вони піддаються настрою, а іноді досить старанні. Часто вони можуть покинути власне хобі на рівному місці, без причини. Це нормальний процес самодослідження, який вкрай важливий для всебічного розвитку і успішного дорослого життя. Це стає проблематичним лише в тому випадку, коли одне з цих захоплень стає занадто часто використовуваним.
Чиє у ваших підлітків улюблені розваги, що можуть стати залежними пристрастями? Навчіться розпізнавати знаки і плануйте їх вирішення, якщо здається, що ситуація виходить з-під контролю.

1. Шкідлива їжа
Удачі в пошуку підлітка, який з задоволенням їсть овочі. Вони сучасна аномалія. Підлітки мають тенденцію споживати її багато і витрачати всі свої кишенькові гроші на шкідливу їжу та закуски зі своїми друзями. Це абсолютно нормально і не завжди викликає занепокоєння, тим більше, що підлітки в основному активні.
Однак якщо підліток не активний і не дотримується здорової, всесторонньої дієти, вам потрібно буде звертати увагу на те, що ви подаєте на вечерю. На жаль, в нашій культурі нездорової їжі багато батьків недооцінюють наслідки для здоров’я від вживання шкідливої їжі, поки діти не стикаються з ожирінням, діабетом, ішемічної хвороби серця і інше. Погані звички у вживанні їжі, які починаються у підлітковому віці можуть призвести до проблем зі здоров’ям, через які у підлітка будуть проблеми у дорослому віці. Ретельно поясніть своїй дитині негативні наслідки поганого харчування.

2. Соціальні мережі
Соціальні мережі відображають нереалістичні ідеали. Люди рідко розміщують свої фото, коли вони хворі або в старих домашніх штанях. Підлітки, які проводять більшу частину свого часу в соціальних мережах переглядаючи фото користувачів можуть намагатися проектувати ідеальний образ на себе, при цьому вони можуть стикнутись з проблемами довіри. Поєднання штучно переоціненого життя з можливістю кібербулінгу тих, хто не відповідає нереалістичному образу є потенційно катастрофічним поєднанням.
Нагадайте своєму підлітку, що люди публікують лише те, що хочуть бачити інші, і що зменшення часу проведення в Інтернеті та більше життя в реальному світі – це єдиний спосіб справедливо оцінювати своє життя.

3. Алкоголь
Це не секрет, що підлітки мають тенденцію до експериментів з алкоголем. Багато підлітків мають бажання відчувати себе дорослими і не можуть зрозуміти істотну різницю між легальним віком для вживання алкоголю та віком старшокласника. Якщо ви зловили свого підлітка на вживанні алкоголю, то впоратись з цією проблемою треба негайно. Якщо ви спіймали свою дитину, яка п'є вже декілька разів, то може знадобитися більш серйозне втручання. Студентам набагато простіше дістати алкоголь, ніж підліткам, тому необхідно зупинити проблему до того, як почнуться студентські роки.


4. Вживання наркотиків
Часто підлітки обирають відносно легкі наркотики, таких як марихуана чи конопля. Незважаючи на те, що марихуана чи конопля не здаються такими серйозними поряд з іншими наркотикам, але важливо використовувати будь-яку можливість, щоб відкрити дієвий діалог про вживання наркотиків. Якщо залишити цей аспект життя підлітка без нагляду, то спочатку для нього вживання легких наркотиків може мати дослідницький характер, що в майбутньому може призвести до серйозної наркоманії та вживання важких наркотиків. Підлітки все ще розвиваються, і вони не завжди мають розуміння того, що прийняття ризикованого рішення один раз може поставити їх на небажаний шлях на все життя. Будьте чесні зі своїми дітьми щодо впливу наркотиків. Навчіть своїх дітей з раннього віку інвестувати ресурси в себе і вони будуть краще пристосовані приймати мудрі рішення в своєму майбутньому.

5. Відеоігри
Відеоігри змінили дозвілля наших дітей. Вони вже не хочуть лазити по деревах чи ганяти на велосипедах. Набагато приємніше, веселіше та зручніше сидіти вдома, проводячи час перед екраном. В іграх немає нічого суттєво поганого – це весело, і це навіть приносить певні переваги. Відеоігри стають проблемою лише тоді, коли вони підліток проводить за ними весь свій вільний час. Якщо дитина пропускає заняття в школі, має поганий сон або спостерігається погіршення здоров’я через те, що ігри стають основним пріоритетом в житті, отже прийшов час відключити мережу. Познайомте підлітка з якимось здоровішими, активним захопленням. Вчіть зі здоровим проведення часу за комп’ютером.


Наркоманія буває різних форм і розмірів. Якщо ви помітили будь-які нав’язливі чи нездорові схильності, що прослизнули в життя вашої дитини, сядьте і поговоріть про це. Багато підлітків бояться спілкуватися з батьками, але випадковий підхід із здоровою дозою розуміння може допомогти усунути важливі прогалини. Якщо ви не реагуєте досить швидко, то вам буде важче допомогти своєму синові чи доньці, особливо коли вони намагаються повернутися в реальний світ після залежності. Але набагато краще вирішувати проблему завчасно, перш ніж те, що здається невинним хобі чи різким поворотом діяльності, перетворюється на життєву одержимість.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Раннє виявлення психічних розладів у дітей та підлітків

  Психічне здоров’я дітей та підлітків в закладах дошкільної та шкільної освіти викликає занепокоєння у педагогічних працівників. За даним...