понеділок, 4 травня 2020 р.

«Правило 3-х хвилин», яке мусять знати всі батьки

 
Психологи стверджують, що у для доброго спілкування з дітьми, яке дозволяє дитині гармонійно розвиватись і розуміти, що її люблять, батьки повинні дотримуватись одного дуже важливого правила. Воно називається «правило 3 хвилин».
Воно полягає у тому, щоб завжди зустрічати дитину з такою ж радістю, як ви зустрічаєте друга, якого не бачили багато років. І неважливо – повернулись ви з півгодинного походу в магазин, прийшли з роботи чи приїхали з відрядження.
  • Як правило, все, чим хоче поділитись дитина, вона видає в перші хвилини зустрічі. Саме тому так важливо не втратити цей час. Правило 3 хвилин.

Більшість батьків інтуїтивно виконують правило 3 хвилин. Наприклад, забираючи дитину зі школи, вони завжди присідають на рівень його очей, обіймають при зустрічі і кажуть, що скучили. Тоді як інші батьки просто беруть дитину за руку, кажуть «пішли» і продовжують говорити по телефону.
Приходячи з роботи, завжди звертайте увагу на дитину. Роззувайтесь і біжіть до неї. У вас є декілька хвилин, щоб присісти поруч з нею, розпитати про минувший день і вислухати відповіді.
А потім вже ідіть їсти чи дивитись новини. Якщо ви не приділите дитині цієї уваги, вона буде ходити за вами весь вечір вимагаючи спілкування, уваги і любові.
  • Увага: важлива не тривалість спілкування, а емоційна близькість!

Іноді декілька хвилин душевної розмови мають значення для малюка набагато більше, чим цілий день проведений разом, якщо думками ви весь час в іншому місці.
За останніми даними, українці виділяють на спілкування зі своїми дітьми максимум 1,5 годин на тиждень. До того ж це не самий поганий варіант: поляки, наприклад, в середньому приділяють увагу своїй дитині лише 4 хвилини на день!
Те, що ми постійно зайняті своїми клопотами, точно не зробить наших дітей щасливими, нехай нам і здається, що ми робимо це заради їх блага.
Дітям дуже потрібне спілкування, потрібен власний життєвий приклад.
  • Але для батьків і дітей вислів «спільне проводження часу» має різне значення.

Для дорослих достатньо, щоб діти просто знаходились поруч, коли вони займаються справами по дому або ідуть в магазин.
А для дітей під спільним проведенням часу мається на увазі зоровий контакт, коли батьки сідають поруч, відкладають мобільні телефони, перестають думати про свої дорослі справи і ні на що не відволікаються.
Звичайно, у батьків не завжди знаходиться час погратися з дітьми, але в такі хвилини треба робити тільки те, чого хоче дитина.
Не потрібно пропонувати йому свої варіанти дозвілля. Дитина ніколи не відкриється вам, якщо відчує, що під час спілкування ви думаєте про щось своє.

Час швидкоплинний, і ви не встигнете отямитися, як ваші сини та дочки стануть дорослими. Тому не втрачайте час і починайте будувати довірливі відносини з ними вже зараз! 
А правило 3 хвилин допоможе вам в цьому!

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Раннє виявлення психічних розладів у дітей та підлітків

  Психічне здоров’я дітей та підлітків в закладах дошкільної та шкільної освіти викликає занепокоєння у педагогічних працівників. За даним...