понеділок, 4 травня 2020 р.

14 порад, як стати класними батьками! Хоча ви і так добре справляєтесь)


Навіть самі хороші батьки прагнуть стати ще краще і хочуть знати, що для цього потрібно робити. Спеціалісти в області педагогіки і дитячої психології виділили поради, які точно допоможуть покращити вашу тактику виховання. Вони прості, але дуже дієві.
  • 1. Будьте послідовні

Як би добре ви не виховували дитину, якщо ви не виконуєте свої обіцянки, він заплутається. Так що, якщо ви про щось домовились чи погрожуєте наслідками, потрібно тримати слово. «Спочатку ви просите, потім кричите, а потім погрожуєте покаранням. В результаті дитина підкорюється, але ви нічого не робите. Ваш авторитет вже втрачений, тому що свою обіцянку ви не виконали. І ви показали, що вам довіряти не можна», - приводить приклад Грегорі Раиі, виконавчий директор дитячої психіатричної допомоги в дитячій лікарні Дейтона.
  • 2. Виділіть час на гру з дитиною

Щоденна зрозуміла послідовність одних і тих же дій грає велику роль для дітей будь-якого віку. Вона ж гарантує, що в певний момент дня ви повністю присвятите свою увагу дитині. «Діти часто вередують саме для того, щоб привернути вашу увагу», - говорить соціальний працівник Моніка Бергер. Вона рекомендує виділити хоча б 20 хвилин в день, щоб поспілкуватися або погратися з дитиною, не відволікаючись ні на що більше.
  • 3. Знайдіть час, щоб робити щось саме з дитиною

Мами і тата щоденно завалені купою зобов’язань. Але важливо пам’ятати: коли дитина робить щось разом з батьками, це посилює зв'язок між ними. Клінічний психолог Ніколь Беркенс вважає, що у кожного дорослого повинна бути одна справа, яку вони завжди роблять разом з дитиною. Наприклад, ви можете купати його, разом готувати сніданок, гуляти по вечорам чи робити щось інше, але щоденно.
  • 4. Навчіть дитину розрізняти емоції

У всіх дітей – втім, як і в дорослих – широкий спектр емоцій і почуттів. Батьки повинні допомогти зрозуміти, що всі вони означають. Марта Мандес-Болдуін, доцент психології в Мангетенському коледжі, вважає, що вміння розпізнавати емоції допоможе дитині бути в контакті з самим собою. «Якщо дитина засмучена або плаче, будьте чуйними до того, що він відчуває», - каже вона. До речі, якщо батьки самі відкрито говорять про свої почуття, дитина буде розуміти, що всі люди іноді бувають розчарованими, сумують і відчувають будь-які різні емоції.
  • 5. Робіть компліменти

Кері Кравєц, сімейний терапевт, рекомендує використовувати «співвідношення 5:1», коли справа стосується критики по відношенню до дитини. Тобто на кожне негативне зауваження повинно приходитись по п’ять позитивних коментарів або п’ять заохочень. «Позитивні слова легкі, як пір’я, а негативні – важкі, як цемент. Якщо ви будете звертати на це увагу, ви вибудуєте такі відносини, які допоможуть пережити більш складні ситуації», - пояснює Кравєц.

  • 6. Слідкуйте за тим, що дитина робить в інтернеті

«Будьте поруч з дитиною, поки він в мережі, цікавтесь тим, що він читає, дивиться і робить, допомагайте йому вчитись в інтернеті», - говорить Еланна Ялоу, головний науковий співробітник KinderCare. - Нехай ваші діти знають, що вони завжди можуть поговорити з вами про все, що бачать на екрані. Також батьки можуть користуватись контролем екранного часу та телефонах, планшетах і комп’ютерах, щоб встановити часові обмеження, а також проконтролювати те, що бачить ваша дитина.
  • 7. Правильно підбирайте слова

Легко сказати дитині «ні» або «стоп», але набагато краще, якщо ваші фрази будуть ввічливими. «Діти важко реагують на тригерні слова», - говорить ігровий терапевт Анжела Медделін. Коли батьки бачить, що дитина біжить по коридору, природне бажання будь-якого дорослого – змусити його негайно припинити. Але краще спокійно сказати: «Перестань бігати, будь-ласка».
  • 8. Відповідайте на питання, навіть якщо вони дратують

По своїй природі діти цікавляться всім. Іноді ця цікавість переходить у справжній допит, хоча, здавалось би тема для розмови зовсім не важка. «Чим більше ви відповідаєте на питання, тим більше ви допомагаєте дитині вчитися думати про себе, світ і відносини - вважає педагог-психолог Пол Ренд. – Не подавляйте його інтерес до навчання, яким би дратуючим не був черговий допит «Чому?»».
  • 9. Задавайте питання самі кожен день

Відповідати на питання – це ще не все. Важливо також задавати їх дитині. Добре, якщо питання буде відкритим – тобто не такий, на який можна відповісти лише «так» чи «ні». Психолог Кетрін Джексон вважає, що такі питання стимулюють бесіду і допомагають на тому хорошому, що трапилося з ним за день. А ви будете в курсі справ, в яких дитині потрібна допомога.
  • 10. Пишіть записки

Кеті Зіскінд пропонує дуже простий спосіб підбадьорити дитини протягом дня, доки вас немає поруч. Напишіть записку з хорошими і мотивуючими словами і покладіть її в карман пальто чи пенал. Слова підтримки можуть подіяти на дитину дуже сильно.

  • 11. Дбайте про себе

«Ви краще контролюєте себе і свої емоції, коли дбаєте про себе», - говорить Барбара Е. Харві, виконавчий директор компанії Parents, Teachers and Advocates. Навіть такі банальні речі, як правильне харчування, достатня кількість води, фізичні вправи і правильний відпочинок, дуже важливі. Багато батьків можуть бути занадто суворими або нетерплячі, просто тому що вони втомилися чи зголодніли. Діти повторяють за вами: якщо вони побачать, що ви дбаєте про себе, по будуть слідувати вашому прикладу.
  • 12. Будьте опорою

Між дитиною і батьками повинна бути не тільки повага, але і довіра. Будьте відкриті, вислуховуйте все, що розповідає вам дитина. «Покажіть йому, що ви можете справитись з тим, що він вам розповідає», - радить сімейний коуч Кальвалін Дей.
  • 13. Слухайте одне одного, не відволікаючись

Відкласти телефон або відірватись від важної справи, коли вам щось розповідають, не завжди просто, але навчитися слухати необхідно. Це стосується своїх членів сім’ї, не лише дітей. «У зорового і фізичного контакту є корисні неврологічні переваги. А ще це допоможе вашим дітям навчитися бути активними і залученими слухачами», - пояснює Ребека Джексон, віце-президент Brain Balance Achievement Centers.

  • 14. Будьте уважними до дитини, коли вона скандале

Дослідження показують, що деяким людям потрібно 20-45 хвилин, щоб фізично відновитися після сварки чи істерики. «Коли дитина (чи дорослий) сильно засмучується чи хвилюється, його тіло переходить в режим боротьби, - вважає Ребека Джексон. – В ці моменти у мозку просто немає можливості міркувати чи якось регулювати процес. Дозвольте дитині пережити це, а потім обговоріть поведінку, інцидент чи проблему, яка викликала таку реакцію».


Немає коментарів:

Дописати коментар

Раннє виявлення психічних розладів у дітей та підлітків

  Психічне здоров’я дітей та підлітків в закладах дошкільної та шкільної освіти викликає занепокоєння у педагогічних працівників. За даним...