пʼятниця, 13 листопада 2020 р.

Профілактика психологічного навантаження під час дистанційного навчання

Для всіх учасників освітнього процесе зараз йде нелегкий етап навчання, спричинений пандемією коронавірусної хвороби COVID-19 - дистанційне навчання.
Великий об'єм матеріалу для вивчення, постійне знаходження біля екрану комп'ютера чи смартфона, виснаження, стрес і нерви провокують захворювання.
Для профілактики всіх цих негативних впливів рекомендую декілька способів релаксації.

1. Глибоке дихання.
Це ефективний спосіб уповільнення природної реакції організму на стрес. Воно уповільнює сердцевий ритм, знижує тиск крові і забезпечує відчуття впевненості. - увімкніть відео - заплющте очі і глибоко вдихніть - затримайте дихання на мить - повільно видихніть - продовжуйте глибоко дихати, поки не відчуєте відчуття спокою.


2. Медитативні техніки
Медитативні техніки - йога, наприклад, розслабляють ваше тіло і розум. 
Ось проста техніка, яку дитина може використовувати будь де і вдома, і в школі:
Коли ви сидите на постілі або за партою перед уроком, заплющте очі і покладіть руки собі на коліна.
Наступний крок - повільні і рівномірні вдихи і видихи.
Кожен вдих і видих, рахується, як один, повільно дихайте, хоча б, до п'ятидесяти (в класі спробуйте хоча б до тридцяти).
Коли ви навчитеся цій техніці, вам необхідно зосередитись і слухати своє дихання. Якщо у вас буде виходити, то будете почуватися більш спокійними і зосередженими.
Коли ви закінчите дихати і рахувати до п'ятидесяти, вам потрібно зробити один глибокий вдих, повільно видихнути і розплющити очі.

Пропоную такі медитативні відео:




3. Фізичні вправи
Фізичні вправи - це чудовий спосіб розслаблення. Хотьба, біг, плавання і активні ігри - це те що подобається дітям. Але не забувайте займатись під музику! А в цьому можуть допомогти веселі і сучасні фізкультхвилинки!!!





4. Візуалізація
Візуалізація також відома, як метод візуально керованих образів. Ця техніка використовує уяву, щоб зповільнити мозкову активність і позбавитись від негативних думок і тривог.



5. Сміх

Сміх - це прекрасний спосіб зняти стрес і допомогти організму розслабитись. 
Ось декілька способів змусити дитину сміятись:
розповідайте анекдоти
корчите лиця по черзі
дивіться смішні мультфільми.

6. Обійми.

На думку американського психолога Вірджинії Сатир, для підтримки людині потрібно 8 обіймів на день, а для міцного здоров'я - 12. Тож підіть і обійміть кого-небудь! =)









Немає коментарів:

Дописати коментар

Раннє виявлення психічних розладів у дітей та підлітків

  Психічне здоров’я дітей та підлітків в закладах дошкільної та шкільної освіти викликає занепокоєння у педагогічних працівників. За даним...