четвер, 28 травня 2020 р.

Соціальні та емоційні зміни підліткового віку


Підлітковий вік – це час великого емоційного та соціального розвитку вашої дитини. Це допоможе вам дізнатися, чого чекати та як підтримувати свою дитину через зміни.
Соціальні та емоційні зміни: чого очікувати в підлітковому віці.
В період підліткового віку свої дитини ви помітити зміни у спілкуванні з родиною, друзями та однолітками. Соціальний та емоційний розвиток у кожного підлітка різний. Ваша дитина це унікальне поєднання генів, розвитку мозку, навколишнього середовища, досвіду з родиною та друзями, розвиток громади та культури. Соціальні та емоційні зміни показують, що ваша дитина формує незалежну особистість і вчиться бути дорослим.

Соціальні зміни

Те, що ви можете помітити у вашій дитині:
  • Пошук ідентичності: підлітки зайняті пошуком того, хто вони і яке місце у світі їм вготовано. На цей пошук може залежати від статі, груп однолітків, культурний досвід, засобів масової інформації, очікувань школи та сім’ї.
  • Прагнення до більшої незалежності: це може вплинути на рішення, які може приймати ваша дитина та стосунки, які має ваша дитина з родиною та друзями.
  • Пошук більшої відповідальності як вдома, так і в школі.
  • Пошук нових вражень: характер розвитку мозку підлітка означає, що вони ймовірно шукатимуть нові враження та будуть приймати участь у заходах з більш ризикованою поведінкою. Але вони все е розвивають контроль над своїми імпульсами.
  • Думати більше про «правильно» та «неправильно»: ваша дитина почне більше розвивати індивідуальний набір цінностей і моралі. Підлітки починають розуміти, що вони відповідають за власні дії, рішення та наслідки. Вони ставлять під сумнів більше речей. Саме ваші слова та дії формують у дитини почуття «правильного» та «неправильного».
  • Знаходяться під впливом друзів, особливо якщо мова йде про поведінку, почуття власної гідності та самооцінки.
  • Починають розвивати та досліджувати сексуальну ідентичність: ваша дитина може розпочати романтичні стосунки та почати ходити на «побачення». Це не обов’язково мається на увазі інтимні стосунки. Для деяких підлітків інтимні або сексуальні стосунки не виникають до свідомого дорослого життя.
  • Починають спілкуватися по різному: Інтернет, смартфони та соціальні медіа можуть суттєво впливати на те, як ваша дитина спілкується з друзями та дізнається про світ.

 Емоційні зміни

Що ви можете помітити у вашій дитині:
  • Демонструє сильні почуття та напружені емоції в різний час. Настрій може бути непередбачуваним. Ці емоційні злети і падіння можуть призвести до посилення конфліктів. Мозок вашої дитини все ще вчиться контролювати та висловлювати емоції по дорослому.
  • Стають більш чутливими до своїх емоцій: підлітки стають краще зчитувати та обробляти емоції інших людей у міру їх дорослішання. Хоча вони і розвивають ці навички, вони іноді можуть неправильно зчитувати міміку чи мову тіла.
  • Стають більш сором’язливими, особливо щодо зовнішності та її змін. На підліткову самооцінку часто впливає зовнішній вигляд – або те, як підлітки думають, вони виглядають. У міру розвитку підлітки можуть порівнювати свої тіла з тілами друзів і однолітків.
  • Проходять через «непереможну» стадію мислення та дії, ніби з ними нічого поганого статися не може. Навички прийняття рішень вашої дитини все ще розвиваються, а підліток все це дізнається про наслідки своїх дій.


Зміни у відносинах
  • Бажання менше часу проводити з родиною і більше з друзями;
  • Приводять вам більше аргументів: певний конфлікт між батьками та дітьми в підлітковий вік є нормальним, оскільки підлітки прагнуть більшої самостійності. Це фактично показує, що ваша дитина дорослішає. Конфлікти мать тенденцію досягти свого піку в ранньому підлітковому віці. Якщо вам здається, що ви постійно сперечаєтесь з дитиною, це може допомогти вам дізнатися, що це мабуть, не вплине на ваші довгострокові стосунки.
  • Бачить речі по-іншому ніж ви: це не тому, що дитина хоче вас засмутити. Це тому, що ваша дитина починає мислити абстрактніше і ставити під сумнів різні точки зору. У той же час деяким підліткам важко зрозуміти наслідки своєї поведінки та коментарі інших людей. Ці навички будуть розвиватися з часом.


  • Підтримка соціального та емоційного розвитку

Ось кілька ідей, які допоможуть вам підтримати соціальний та емоційний розвиток підлітка.
  • Будьте зразком для наслідування для формування та підтримки позитивних стосунків зі своїми друзями, дітьми, партнером та колегами. Ваша дитина вчиться у спостереженні за стосунками, де є повага, співпереживання та позитивні способи вирішення конфлікту.
  • Познайомтеся з друзями вашої дитини та запрошуйте їх до себе в гості. Це допоможе вам підтримувати зв’язок із соціальними відносинами вашої дитини. Це також показує, що ви усвідомлюєте, наскільки важливі друзі вашої дитини для вас.
  • Слідкуйте за почуттями вашої дитини. Якщо ваша дитина хоче поговорити, зупиніться і приділіть дитині всю увагу. Якщо ви в роботі, то виділіть певний час, коли зможете вислухати свою дитину.
  • Будьте щирі та відкриті щодо своїх почуттів. Зокрема, розкажіть дитині, як ви себе почуваєте, коли ваша дитина поводиться по-різному.
  • Поговоріть із дитиною про стосунки, секс та сексуальність. Шукайте «навчальні моменти» - той повсякденний час, коли ви можете легко вирішити ці проблеми. Зосередьтесь на нефізичному. Підлітки часто сором’язливі і турбуються про своє тіло та зовнішній вигляд. Тому підсилюйте позитивні сторони соціального та емоційного розвитку вашої дитини.


Залишатися на зв’язку з підлітком є важливою частиною підтримки соціального та емоційного розвитку дитини.

Діти з особливими потребами
Це нормально, що батьки турбуються про те, що їхній дитині з обмеженими можливостями буде нелегко подружитися або бути прийнятою до групи однолітків. Це допомагає пам’ятати, що темпи соціального та емоційного розвитку у молодих людей сильно різняться.
Підліткам, які пропускають шкільні заняття через фізичну або психічну хворобу, або мають видимі фізичні вади, може буде складніше завести і зберегти дружні стосунки. Це не означає, що в дитини не буде друзів. Можливо, для вашої дитини існують інші способи створення дружніх стосунків, наприклад, приєднання до груп громад та онлайн-мереж. Дайте дитині багато любові та підтримки вдома. Підвищуйте впевненість та самооцінку, орієнтуючись на сильні сторони та інтереси дитини.
Порада: відносини вашої дитини з родиною та однолітками зазнають кардинальних змін та зрушень. Міцні стосунки з сім’єю та друзями є життєво важливими для соціального та емоційного розвитку. Батьки схильні спливати на довгострокові рішення молодої людини, такі як вибір кар’єри, цінностей та моралі. Друзі частіше впливають на короткочасний вибір, наприклад зовнішність та інтереси.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Раннє виявлення психічних розладів у дітей та підлітків

  Психічне здоров’я дітей та підлітків в закладах дошкільної та шкільної освіти викликає занепокоєння у педагогічних працівників. За даним...