середа, 29 квітня 2020 р.

Як уникнути погіршення психологічного стану під час карантину?


Скасовані поїздки і зустрічі, невиконані плани, а ще постійне відчуття тривоги - такі реалії життя в світі, в якому поширюється COVID-19.
Зараз необхідно подбати і про власне психологічний комфорт, щоб зменшити відчуття тривоги. Адже поняття «здоров'я» включає в себе не тільки фізичний компонент, а й психічний.
Відчувати тривогу - нормально. Це одна з наших внутрішніх систем попередження, яка сигналізує про небезпеку і загрозу, мобілізує всі фізичні і психічні ресурси і готує наш організм до відбиття або виходу з небезпечної ситуації. Навіть щасливі події, такі як переїзд в новий будинок або святкування ювілею, можуть викликати тривогу, адже людина боїться втратити контроль над ситуацією.
Час від часу почуття тривоги може бути корисним. Наприклад, це може мотивувати вас краще підготуватися до іспиту або виконати завдання на роботі.
Особливо такі переживання можуть виникати через нові і не до кінця досліджені явища. Адже людям подобається бути впевненими. Ми запрограмовані на те, щоб знати, що відбувається, і помічати речі, які нам загрожують. В даний час це - пандемія хвороби COVID-19, відома як «Коронавірус».
Велика частина занепокоєння йде від відчуття того, що, на нашу думку, ми повинні контролювати, але не можемо.
  • Ви можете відчувати себе безпорадними, постійно думаючи, що станеться або що робити. Це викликає перманентний стрес, через який може постраждати ваше психічне здоров'я.
  • Ви можете відчувати себе більш роздратованими, ніж зазвичай, злими, безпорадними або сумними, більш пригніченими або менш мотивованими для виконання повсякденних справ.
  • Ви можете помітити, що сильно розчаровані оточуючими або хочете повністю відгородитися від світу, уникнути будь-яких нагадувань про те, що відбувається.
Важливо пам'ятати, що ми не безпорадні в світлі поточних подій. Ми завжди можемо вибрати свою відповідь. Ось кілька речей, які ви можете зробити, щоб подбати про своє психічне здоров'я в умовах невизначеності.
  • Відокремте то, що знаходиться під вашим контролем, і те, на що ви вплинути не можете.

Зосередьтеся на тому, що ви точно можете зробити. Мийте руки. Нагадуйте іншим мити їх. Приймайте вітаміни. Висипайтеся. Обмежте споживання новин. Вам дійсно потрібно знати, що відбувається на круїзному кораблі посеред океану, якщо ви на ньому не перебуваєте? Вам точно стане в нагоді інформація про те, скільки людей в Новій Зеландії заразилися коронавірусом за останню добу?
  • Робіть те, що допомагає відчувати себе в безпеці.

Обмежте відвідування громадських місць, але переконайтеся, що ви не відгороджуватися від соціуму, коли фізично ізолюєте себе, так як це викликає депресію.
Щоб зайняти свій мозок і зменшити тривогу, складіть план дій на випадок надзвичайної ситуації. Випишіть номери телефонів сімейного лікаря, найближчого пункту невідкладної медичної допомоги і гарячої лінії для отримання інформації про коронавірус, або волонтерської організації, яка зможе вам допомогти.
  • Залишайтеся «тут і зараз».

Можливо, ваше занепокоєння ускладнюється, коли ви думаєте не тільки про те, що відбувається зараз, а й міркуєте про майбутнє. Коли ви стурбовані чимось, що до сих пір не відбулося, виконайте просту вправу. Зверніть увагу на речі, які вас оточують в даний момент. Зафіксуйте звуки, кольори, смаки і інші сенсорні відчуття в цей момент і назвіть їх. Залучення в усвідомлену діяльність - це один із способів заспокоїтися, коли здається, що все існує поза вашим контролем.
  • Будьте на зв'язку.

Не намагайтеся подолати стрес наодинці. Чи не стримуйте свої емоції. Звертайтеся, якщо вам потрібна додаткова підтримка. Поговоріть з друзями про те, що ви відчуваєте. Спілкуйтеся з батьками та близькими, яких не можете відвідати. Якщо ви відчуваєте гостре занепокоєння і не можете з ним впоратися, не соромтеся звернутися за допомогою до фахівця з психічного здоров'я.
Самоізоляцію слід розцінювати як час усамітнення з собою і власними думками, час, коли можна «перевести дух», зупинитися і подумати про те, що особисто для вас є найважливішим. Пам'ятайте, що під час карантину життя не зупиняється, а турбота про себе і пильне ставлення до власних потреб допоможе легше пережити цей період.
  • Встановіть розпорядок дня.

Намагайтеся організувати свій день (особливо якщо працюєте дистанційно або перебуваєте у відпустці) так, щоб він не надто відрізнявся від вашого звичного розпорядку.
Якщо у вас звільнилося кілька вільних годин - готуйте нові страви, вчіть іноземні мови, малюйте і читайте, скористайтеся віртуальними можливостями, які надають провідні університети, музеї, оперні театри. Зайнятість різноманітними справами дозволить менше відволікатися на тривожні думки і дозволить підтримувати відчуття спокою і контролю.


Відвідуйте музеї України:


Культурно збагачуйтесь з Віденською оперою, яка на час карантину безкоштовно пропонує переглядати свої виступи 

Інформаційне агенство «Вчасно» зробили підбірку платформ, які на час карантину відкрили безкоштовний доступ або надають більше можливостей для цікавого проведення часу та самоосвіти. Так є такі розділи, як Кіно, музика і театр, бібліотека,подорожі та тури.

  • Подбайте про своє тіло.

Робіть вправи вдома на килимку, танцюйте під улюблену музику, «відвідайте» заняття йогою онлайн. Не забувайте про якісний сон і повноцінне харчування. Це допоможе краще справлятися зі стресом і підтримувати захисні функції організму на належному рівні.
  • Дотримуйтесь інформаційну гігієну.

Довіряйте тільки перевірених джерел. Робіть перерви від перегляду або читання новин. Постійний моніторинг повідомлень про пандемію рівнозначний печалі і відчуття безсилля. Вимкніть оповіщення новинних сайтів і додатків. Визначте час, коли ви будете перевіряти, що сталося в світі, наприклад, один раз в день.
Будьте уважні до власних відчуттів. Не забувайте мити руки і робити те, що приносить вам задоволення!




Джерело: https://psyfactor.org/news/coronavirus-2.htm

Немає коментарів:

Дописати коментар

Раннє виявлення психічних розладів у дітей та підлітків

  Психічне здоров’я дітей та підлітків в закладах дошкільної та шкільної освіти викликає занепокоєння у педагогічних працівників. За даним...