четвер, 26 березня 2020 р.

Рекомендації учням щодо вибору професії

Кроки до успішного вибору професії

Вибір професії - не хвилинна справа, це може виявитися найбільш важким рішенням у вашому житті.
• Не піддавайтеся на вмовляння дорослих стати неодмінно юристом чи лікарем, є безліч цікавих професій, які не менш корисні. Подумайте, чим би хотілося займатися саме вам. Обов'язково розмірковуйте над тим, як здійснити свою мрію.
• Не намагайтеся вступити туди, куди і  друзі. Життя непередбачуване, друзі можуть піти з вашого життя, а навчання в ВНЗ, який вам може неподобатись, продовжується і це може бути просто втраченим часом.
• Довідайтеся більше про ту професію, яку хочете обрати. Якщо це можливо, побувайте на робочому місці, де найймовірніше вам доведеться працювати згодом, поговоріть з людьми, які вже займаються цією справою. В цьому можуть допомогти Центри занятості, звернувшись до яких можна отримати всю інформацію, що вас цікавлять про професію, що подобається. 
Ви повинні розуміти, що рішення не може бути абсолютним і, що в будь-який час у вашому житті можуть відбутися зміни. Кожен має право на помилку, тому краще вже заздалегідь мати план «Б»)
• Зверніться до шкільного психолога або профконсультанта у службі зайнятості. Їх консультація допоможе обрати правильний напрямок.
• Постарайтесь не помилятися з приводу своїх можливостей. Краще усвідомлювати свої реальні сили. Подумайте над тим, які у вас є навички, досвід для професії, чи підходять вони для неї? Адже якщо ви бажаєте стати дизайнером одягу, але не вмієте малювати чи шити, то чи підходить вам ця професія?
• Не піддавайтеся почуттю страху - це нормальний стан, який відчувають всі люди перед вибором.
• Іноді корисно починати свою кар'єру з практики, а не з теорії. Наприклад, багато  лікарів починали працювати в якості молодшого або середнього медичного персоналу.
• Постарайтесь звернути особливу увагу на ті навчальні предмети, які необхідні для здобуття майбутньої професії. Домовтеся з викладачем про додаткові заняття, знайдіть репетитора, якщо самостійно не виходить повноцінно вивчити предмет. Це не соромно.
• Намагайтеся дізнатися все: як вступають, як навчаються, як працевлаштовуються після закінчення навчання. Це допоможе прийняти правильне рішення і ви будете готові до подібних ситуацій у майбутньому.
• Беріть участь у позакласних та позашкільних заходах - це допоможе в подальшому спілкуванні і адаптації в колективі.
 Вашій увазі пропонується перелік сайтів, з допомогою яких ви зможете самостійно дослідити свою спрямованість, тобто яка сфера професій вам більш підходить: з людьми, тваринами, з комп’ютерами тощо. Та тести¸ які навіть, підберуть для вас професію, згідно ваших відповідей.

Сайт Моя професія


Немає коментарів:

Дописати коментар

Раннє виявлення психічних розладів у дітей та підлітків

  Психічне здоров’я дітей та підлітків в закладах дошкільної та шкільної освіти викликає занепокоєння у педагогічних працівників. За даним...